Legg turen innom:
Møvik fort og Kristiansand kanonmuseum

Visste du at midt i et flott turterreng like utenfor Kristiansand finner du verdens nest største kanon somnoensinne er montert på land?
På Møvik Fort er det også mye mer å utforske. Her finner du et helt unikt kanonmuseum hvor du kan bli nærmere kjent med både bunkere og folk som levde i den turbulente krigstiden.

Museet på Møvik byr på et flott turterreng hvor besøkende kan vandre fritt omkring. Sammen med billetten får du kart og beskrivelse, slik at du kan ta runden helt på egenhånd.
– Museet passer for alle som er interessert i andre verdenskrig, eller bare vil la seg imponere av de enorme dimensjonene. Her kan du også dra for å nyte den fantastiske utsikten over skjærgården og Skagerrak. Jeg anbefaler å ta en tur med den gamle ammunisjonsjernbanen, sier Erik Engenes fra Vest-Agder-museet. Den opprinnelige jernbanen ble brukt til å frakte ammunisjon. I dag starter turen ved kanonen før den går i en halvsirkel innover i det gamle ammunisjonslagrene og ender opp ved parkeringsplassen.

Verdens nest største i sitt slag

Kanonen på Møvik står fortsatt montert hvor den ble satt opp i 1942, da andre verdenskrig raste for fullt. Den veier over 300 tonn og kan skyte over 5, 5 mil ut i havet. Det er nesten halvveis til Danmark.
Nå ruver den nyrestaurert på toppen av det gamle fortet. I 2019 fikk kanonen, som er laget i stål av beste, tyske kvalitet, en skikkelig overhaling. Da fikk den store kanonen tilbake de originale kamuflasje-fargene fra 1942, og i stedet for grått er kanonen nå malt i lysegrønn, rustrød og sort kamuflasjemaling.

To utstillinger

«Menneskene og Møvik» formidler viktige trekk ved Møvik forts historie fra byggestart i 1941 til anlegget ble lagt ned i 1959.
Utstillingen setter også fortet inn i en utvidet historisk ramme av krig og tidlig etterkrigstid. Målet har vært å lage en engasjerende utstilling for et allment publikum, som gjennom personlige
stemmer forteller Møvik forts historie, satt inn i en lokal, nasjonal og internasjonal kontekst.
Utstillingene «Menneskene og Møvik» finner du i sambandsbunkeren, mens skoleprosjektet «Ungdom møter Møvik» er montert i kasematten.

ÅPNINGSTIDER 2022:
juni – 14. august:
Hver dag kl. 11:00 – 18:00
august – 11. september:
Mandag – onsdag kl 11:00-15:00
Torsdag – søndag kl 11:00-17:00
vestagdermuseet.no/kanonmuseum
Det er viktig å huske historien. Ta turen til kanonmuseet i sommer og bli med på en
reise tilbake i tid.
Sørlandssommer