Arkivet

Opplev historien i autentiske omgivelser

Under andre verdenskrig var Arkivet politistasjon og forhørslokale for det tyske
sikkerhetspolitiet. I dag er bygningen et fremtidsrettet minnested. Hos ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter kan du få se, høre og oppleve historiene til dem som fikk kjenne årene i krig på kroppen.

TEKST: linn maria larsen. FOTO: linn maria larsen/katrina flett gulbrandsen

FAKTA OM ARKIVET
Bygget i Vesterveien 4 ble oppført i 1935 for Statsarkivet i Kristiansand. Likevel er bygningen mest kjent som hovedkvarter for Gestapo på Sørlandet i perioden 1942–1945. Under krigen fikk huset tilnavnet «torturens høyborg». I dag er Arkivet et minnested og et fremtidsrettet freds- og menneskerettighetssenter.


Gestapo-hovedkvarteret på Sørlandet

Flere tusen sørlendinger ble arrestert av Gestapo i løpet av krigen, mistenkt for å drive motstandsarbeid. Flere hundre ble utsatt for grov, systematisk tortur. Mange ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Europa. 162 av dem kom aldri tilbake. Historiene til disse menneskene er blant dem som formidles i «Brennpunkt Arkivet», den permanente utstillingen som i dag ligger i kjelleren hvor Gestapo holdt til under krigen.

Utstillinger om krigshistorien

I «Brennpunkt Arkivet» formidles historien om okkupasjon, motstand, samarbeid og fangenskap på Agder i perioden 1940-45. Flere tusen nordmenn, rundt 730 fra Agder, ble sendt til tukthus, fengsler og konsentrasjonsleirer i utlandet. De fleste av disse var «Nacht und Nebel»-fanger. Det var fanger skulle isoleres fra omverden og forsvinne sporløst. Historien deres løftes frem i utendørsutstillingen «Fanger i natt og tåke».

I den temporære utstillingen «Pop up propaganda» henger originale propagandaplakater fra NS under andre verdenskrig. Disse plakatene ble hengt opp på offentlige kontorer i hele landet. Kontorene hadde plakatplikt, og plakatene var et vanlig syn i okkupasjonsårene.


Sommeråpent
4. juli–21. august
Tirsdag-lørdag: 11.00-16.00
Søndag: 12.00-16.00
Daglig guidet omvisning i «Brennpunkt Arkivet»
Norsk kl. 12.00
Engelsk kl. 14.00
Adresse: Vesterveien 4, 4616 Kristiansand
Billetter til guidet omvisning via www.arkivet.no


Krigsseilernes historie

«Krigsseilere i en global krig» handler om krigsseilernes betydning under andre verdenskrig, om forsøkene på kontakt med familiene hjemme – og om tiden i fangenskap. «Jon Michelets bibliotek» er en nyåpnet utstilling som formidler hans arbeid med krigsseilerhistorien. Michelets bøker om krigsseilerne gjorde det mulig for etterkommere å forstå hva krigsseilerne hadde gjennomgått i krigsårene. I utstillingen står over 600 bøker fra forfatterens private samling.

Det viktige minnestedet

Under krigen ble det gule bygget i Vesterveien 4 et symbol på menneskeforakt og tortur. I dag er det tidligere Gestapo-hovedkvarteret et sted hvor viktige deler av vår felles historie formidles og skaper rom for ettertanke og forståelse.