Tekst: Inger Marie Spange Foto: Vest-Agder-museet

Se hvordan ulla blir til stoffer

Redningen på en regnværsdag kan så absolutt være et besøk på en gammel ullvarefabrikk der du og ungene kan se skikkelige gamle maskiner som fremdeles er i bruk, og som vever lokal ull til vakre tepper og stoffer.

Sjølingstad Uldvarefabrik, som ble etablert i 1894, ligger i idylliske omgivelser, rett vest for Mandal. Rundt fabrikken vokste det fram et lite industrisamfunn. I tillegg til fabrikken er arbeiderboligene, skolen, butikken og disponentboligen vitner om hvor viktig industristedet var i sin tid. Utenfor fabrikken kan du nyte roen på en benk langs elven, benytte deg av turområder i området eller hilse på sauene som beiter der. Det er merket sykkelrute fra Mandal til Sjølingstad.

Levende museumsfabrikk

– I 90 år ble fabrikken drevet på vanlig vis. Etterpå ble den tatt vare på og gjort om til en museumsfabrikk med produksjon i alle avdelinger. Så dette er fremdeles en levende fabrikk som lager tepper, garn og bunadsstoffer. Det er ikke ofte du får se slike historiske minner som fremdeles er virksomme, forteller Inger Marie Pedersen som er markedssjef i Vest-Agder-museet, som Sjølingstad Uldvarefabrik er en del av.
Den gamle fabrikken har eget kraftverk, fargeri, spinneri, veveri og appretur. På omvisningene demonstreres de ulike maskinene og prosessene i produksjonen.
– Her kan du se hele prosessen som råulla må gjennom før den ender opp som ferdige varer. Alt fra karding, til spinning av garn og veving til ferdige stoffer. Til slutt kan barna få lage sitt eget sitteunderlag av ullfilt. Aktiviteten koster bare 50 kroner, så det er ganske rimelig og veldig koselig og gøy for barna. Det er også en kafé og en museumsbutikk her. Der selger de garn, kardet ull, hobbyfilt, vadmel og tepper produsert på disse gamle maskinene, forteller hun.