Tekst og foto: Usus as/Visit Sørlandet

Over 300 år med jern og stål

Er du glad i historie og vil lære mer om hvordan man støpte gamle, kunstferdige ovner, må du ta turen til Næs Jernverksmuseum. De minste synes det er spennende å se en ekte smed i arbeid.


Museet huser det best bevarte av de gamle jernverkene i Norge og er det eneste som har bevart de viktigste bygningene fra jernverkstiden.
– Vi forteller om de gamle jernverkssamfunnene og hvordan jernet og stålet ble produsert i eldre tider, forteller Helle U. Lofstad.
Næs Jernverk startet opp i 1665 og var i drift helt til 1959.
– Vi er et utradisjonelt museum. Vi tar deg med inn i bygningene hvor jernet og stålet ble produsert. Vi setter også i gang de vannhjulsdrevne blåsebelgene når du kommer. De store hammerne, som smedene opererte, står som monumenter over stolte håndverkere, smiler hun.
Næs Jernverksmuseum ligger vakkert til ved Storelva i Holt, Tvedestrand kommune, bare en kort avstikker fra E18.

Smed i arbeid og jakt i gruva

– Museet har masse aktiviteter, som vandringer i kulturlandskapet, utstillinger, familiesøndager, smed- og håndverkstreff, foredrag og gruveturer eller mulighet for å oppleve en smed i arbeid. I Forvaltergården i Tvedestrand sentrum har museet lokalhistoriske utstillinger, apotekutstilling og krambod med godsaker og lokalhistorisk litteratur.

Det er bademuligheter her og fine turområder, blant annet i den romantiske parken Lunden. Museet har også en egen lekeplass for de yngste, legger hun til.
En liten kafé holder oppe her om sommeren.
– Her selger vi varme og kalde drikker, is og ikke minst våre tradisjonsrike munker, forteller Helle.
– Du kan også få kjøpt fellesbillett til Solberg gruve som ligger kun 3 kilometer unna. Den er åpen hver søndag om sommeren. Der hentet jernverket malm til masovnen på 1700- og 1800-tallet. Der kan du gå i de flotte gangene med lommelykt og magnet og lete etter jernmalm, i over 140 meter dype vannfylte sjakter.