Teks:t Ingeborg Øien Thorsland Foto: Karina Svaland

Norges sydligste fyr
– et drømmested på varme sommerdager

Jeg drar til Ryvingen så ofte jeg har mulighet. Det er så vakkert der!

Karina Svaland, mandalitt med forkjærlighet for den Sørlandske skjærgården, er ikke i tvil om hvilket sted hun vil trekke frem som sitt favorittsted når Sørlandssommer spør.
– Ryvingen er en fantastisk plass med utsikt over det store havet. Vi trenger ikke å dra på lange sommerferier andre steder, for Ryvingen gjør susen. Det yrer av småbarnsfamilier der om sommeren, og barna storkoser seg med å bade, fange krabber, fiske og utforske – og leke ved havet.

Overnatting i havgapet

Den lille øya Ryvingen ligger i havgapet på Sørlandet, en tur som tar omtrent 20 minutter i fritidsbåt fra Mandal sentrum.
Karina forteller at en felles brygge gjør det lett å legge til med båt, og at det ikke er noe problem å ankre opp i nærheten, om det skulle være fullt.
– Men det pleier ikke å være noe problem. Noen drar, og noen kommer, smiler Karina, som tar med seg barna Frida og Lars på båttur så ofte hun kan.

Det er Ryvingens venner, en ideell organisasjon, som drifter det som er Norges sydligste fyr. I 2002 ble fyret, som har sørget for lys i leia siden 1867, avbemannet. Siden da er det Ryvingens venner som har sørget for bevaring og allmenn bruk av fyrstasjonen. Fyret er tilgjengelig for utleie og overnatting det meste av året. Hovedhuset består av 5 soverom, med totalt 25 sengeplasser. I tillegg kan du leie “Slettingen” (uthuset), som har fire sengeplasser og eget kjøkken.
Det er et perfekt lite feriehus, som du kan få helt for deg selv.

Barnevennlig område

Men Ryvingen er også et perfekt sted for et dagsbesøk. Fyret har eget vertskap gjennom sommeren, og da kan dagsbesøkende få en omvisning i selve fyret. Det er også kunstutstillinger i fyrtårnet hver sommer.

Fra kaia og opp til selve fyret går det en grusvei som gjør det enkelt å ta med barnevogn eller en tralle til frakt av mat og utstyr. På begge sider av den lille grusveien er det grønt gress og svaberg.
– En flokk med sauer beiter her om sommeren, og det er veldig koselig, særlig for barna, som elsker å hilse på dem. Oppe ved selve fyret slipper ikke sauene inn. Der er det et lite uteområde med benker og griller, med god plass til lek og ballspill, forteller Karina.

Mange aktiviteter

Den 400 mål store øya har ingen strender. Vil du bade, så hopper du ut ved kaia, eller fra ett av de mange svabergene.
En liten ferskvannsdam, som går under navnet Cola-sjøen, fordi vannet er så mørkt, er en favoritt blant barna. Øya har et rikt fugleliv, og om våren og høsten har mange trekkfugler Ryvingen som stoppested. Å fiske fra land er en annen populær aktivitet, og i de mange buktene har du mulighet til å studere livet i fjæra på nært hold. En stor, grønn slette i midten av øya er et ideelt sted for besøkende som ønsker å telte på øya.

Ønsker du mer informasjon om overnatting på Ryvingen fyr, eller ønsker du kanskje transport ut til fyret? På
www.ryvingensvenner.no finner du informasjon om det meste.

(Alle foto: Karina Svaland)