Tekst: Inger Marie Spange Foto: Vest-Agder-museet ved Elida Åsland

Maritim moro for ungene

Elsker du båter, hav og alt som lever i det? Da er Odderøya museumshavn et supert sted å ta med barna. Her kan du låne robåt, bruke vannkikkert, lage krabbesnøre og barkebåter og ta på marine dyr i det splitter nye berøringsbassenget.

– Vi har massevis av maritime aktiviteter her i lille Nodeviga, og gjennom utstillingen ønsker vi å fortelle om plastbåtens historie, samt livet knyttet til sjøen og skjærgården. Så her kan du gjenoppvekke mange sommerminner fra 50-, 60- og 70-tallet, forteller Inger Marie Pedersen med et smil.

Hver sommer siden 2011 har det vært flytende båtutstilling med klassiske plastbåter i samarbeid med private eiere. Denne videreføres hvert år, og nå er også fine, blanke trebåter del av den flytende utstillingen.
– I verkstedet vårt får du et innblikk i hvordan plastbåter støpes og inne i museet kan du se noen av de eldste plastbåtene som noensinne er laget. Når det er fint vær, er det en strålende anledning til å prøve å padle med våre sup, som står for stand-up-paddel board, sier markedssjef Inger Marie Pedersen entusiastisk.
I sjøbua tilbys aktiviteter for små og store.
– Her kan du ro i robåt, lage barkebåter og eget krabbesnøre eller rett og slett fange krabbene. Vi lager også papirbåter eller buttons.

I kafeen ‘Kabyssen’ selges nystekte vafler i museets åpningstider, og bak aktivitetshuset er en lekeplass som kan brukes hele året.
– Der kan ungene klatre i riggen på ei skøyte og leke at de speider utover syv hav. Vi har også en helt nyoppusset maritim butikk. Der får du kjøpt pynt til hytta, båten eller vinterhagen, og alt fra strandleker til bygg-selv-båter.
På ‘Sommerøya’ på odden kan du slenge deg i en strandstol og lytte til folks sommerminner. Aller siste nyhet er et følebasseng, det er morsomt for barna å få føle på dyrene.
– Skal du få et skikkelig inntrykk av Sørlandet, så er det hit du bør dra, avslutter Inger Marie Pedersen.