Kvåsfossen sørnorsk laksesenter

Se rett inn i elva gjennom det enorme vinduet i laksetrappa.

Årlig har Kvåsfossen 15 000 besøkende. Laksetrappa går i tunnel inne i fjellet, som ligger som en bue rundt selve fossen. Laksetrappa er 220 meter lang, har 46 kulper og en stigning på ca 20 meter. Kvåsfossen, Sørnorsk Laksesenter åpnet 1. juni 2017.
I laksesenteret kommer man inn i tunnelen, hvor man kan se første del av trappen. Gjennom glassvinduer kommer man tett innpå livet i elven.
Hvor mye liv det er i trappa og i visningskulpen varierer fra dag til dag og fra årstid til årstid. Høsten er høysesong i elva. Laksens gytetid varer fra slutten av oktober og ut året. I tillegg til laksen går det også ørret og ål gjennom anlegget. På senteret kan man lære mye om villaks og norsk fauna. Utenfor anlegget kan man beundre Kvåsfossen. Er man heldig kan man her få se Norges nasjonalfugl, Fossekallen, som hekker i området.
I anledning Villaksens år 2019 åpner senteret en ny og spennende utstilling om villaksen i et historisk lys.