Tekst: Inger Marie Spange Foto: Gorm Helge R. Grønli

– Her skjer det noe hver eneste time

For 23. år på rad arrangeres det et familievennlig vikingmarked med alt fra trellemarked, kampshow, bueskyting, musikk, leker for ungene til boder med revepels og bøker om vikingtiden.

Det hele startet i 1995 da forfatter og vikingentusiast Helge R. Grønli satte opp en kopi av et langhus fra bronsealderen i Høvåg i Lillesand. Nå finnes det også rekonstruksjoner fra Osebergskipet her, som det store vikingteltet, en gedigen drageseng og andre bruksting. Du kan også gå en tur i fruktbarhetslabyrinten, padle i stokkebåter, besøke grindhussmia eller prøve deg på bueskyting.
– Allerede i 1996 fant vi ut av vi skulle ha et vikingmarked her, så i år arrangerer Agder Vikinglag, som er et av Norges største aktive vikinglag, marked her for 23. gang, forteller Helge R. Grønli.
– I år kommer vikingene allerede på mandag 8. juli. Da blir det kurs for vikingene helt frem til torsdag. Fredag, lørdag og søndag blir det vikingmarked for fullt. Her på Bronseplassen skjer det noe hele tiden. Vil du bli kvitt ei kjerring eller noen unger, så har vi et trellemarked her. Så kan du få litt gull eller sølv for dem, ler Helge.

Et ekte familiemarked

På Bronseplassen samles om lag 400 mennesker hvert år for å formidle sin kunnskap om vikingtid og håndverk. På markedet kan dere se flott håndverk, vandre gjennom en vikinglandsby, se spennende kampshow, der er lek med ungene og mye mer.
– Vi slåss ordentlig godt og Agder-vikingene har blitt flinke, og på bueskytingen deltar noen av Norges beste bueskyttere. Det er tut og kjør hele tiden med noe som skjer hver eneste time og du kan bruke hele dagen der, både fredagen, lørdagen og søndagen. De som arrangerer dette har blitt innmari flinke, forklarer Helge med entusiasme. Han har selv en bod på markedet.
– Jeg bruker vikingmarkedet til å selge den siste serien med vikingbøker som jeg har skrevet. Sagaen om Vilje Gormsdatter på syv bøker, smiler han.
Han mener det er hyggen som skiller dette markedet ut fra andre vikingmarkeder.
– Dette er et familiemarked. Her kommer vikingfamilier med unger og alt mulig og tar det som en sørlandsferie. Det smitter over på de familiene som besøker oss også. Dette er bare kjempegøy, avslutter Helge R. Grønli.