Tekst: Inger Marie Spange Foto: Adventure Norway

Gøy og spennende familierafting!

Vil du ha spenning i trygge omgivelser? Da må du besøke Adventure Norway på Hesså, 1 time nord fra Kristiansand. Grunnleggeren Ewen har vært sportsleder i det britiske militæret, ledet flere klatreekspedisjoner og er utdannet kajakkcoach, skilærer og fjellfører. – Vi har en snill elv. Ufarlig, men spennende likevel. Det er en perfekt opplevelse for ungene, sier Ewen.

Ewen vokste opp på Hebridene i Skottland, men flyttet hjemmefra da han var 16 år for å verve seg i det britiske militæret.
– Jeg ble raskt sportsleder og friluftsinstruktør der, sier han.
Han trente soldater i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Canada og Norge. Det var ved et slikt treningsopphold han tilfeldigvis traff sin kone.
– Vi giftet oss i 1990, men vi fortsatte å reise rundt med militæret i ti år, før vi bosatte oss i Norge.
Svigerfaren eide et lite, idyllisk skogområde like ved Mandalselvas bredder på Hesså, så de bygde huset sitt der og startet så smått opp med rafting og andre aktiviteter inkludert elgsafari. Nå har bedriften ti ansatte i høysesongen.
– Hovedaktiviteten vår er rafting. På det 6 km lange elve-strekket er der gøy og spennende stryk, men det er en trygg og snill elv som passer for barn fra 6 år og oppover. Vi har masse leker og aktiviteter under raftingturen, der vi bl.a. hopper fra “the jumping rock”, balanseleker på raften og skikkelig teamwork! Dette passer for de fleste familier og vi får ofte tre generasjoner med på samme tur, smiler Ewen og legger til: – Nedre delen av elven er fantastisk for kanoturer og det kan folk godt gjøre på egenhånd, hvis de vil.

– Vi har fått utrolig mange bra tilbakemeldinger på Tripadvisor. Det som går igjen, er at det er vakkert, stille og rolig her og at vi har fantastiske guider. På grunn av disse omtalene har også flere og flere cruiseturister begynt å ta turen opp hit og vi får stadig flere turister som stopper her et par dager, nettopp fordi det er så stille og rolig her.

Klatring, kajakk og overlevelse i villmarken

– Aktivitetene er tilgjengelige hver dag. Vi har en flott naturlig klatrevegg med et 30 meter høyt rappelleringsoverheng. Vi setter alltid sikkerheten øverst og har gode, kvalifiserte guider. Her er der utfordringer for de fleste og barn ned til 6 år har godt utbytte av å klatre her.
Gjennom hele sommeren kjører vi kajakk-kurs for nybegynnere, Mandalselva er et perfekt utgangspunkt for denne aktiviteten. Nytt av året er Bushcraft, eller overlevelse i villmarken. Her fokuseres det på å bruke det naturen har å tilby, alt fra å bygge hytte til å lage bål uten fyrstikker og overnatting under stjernene i hengekøyer. Elgsafari er også en populær aktivitet i juli/august.
– Vi ligger kun en times tid fra Kristiansand og de omkringliggende kystbyene. Vi ligger midt i det som kalles for “Indrefileten i Indre Agder”.
– Vi har overnatting i hytter, hobbithytter og i den nye trelavvoen vår “The Dome”.
Området rundt oss er omkranset av flott natur, Mandalselva tilbyr et rikt laksefiske. Er du heldig ser du bever når du er ute i kano og en skjelden gang viser ørna seg på leiting etter mat. Roen og stillheten du opplever hos oss er god å ta med seg i en ellers hektisk hverdag.

(Alle foto: Adventure Norway)