Tekst og foto: Linn Maria Larsen

Et viktig møte med fortida

For 75 år siden var Arkivet politistasjon og forhørslokale for det tyske sikkerhetspolitiet. I dag er bygningen et viktig minnested. Hos Arkivet freds- og menneskerettighetssenter kan du få se, høre og oppleve historiene til de som trosset Gestapo under andre verdenskrig.

Flere tusen sørlendinger ble arrestert av Gestapo i løpet av krigen, mistenkt for å drive motstandsarbeid. Flere hundre ble utsatt for grov, systematisk tortur. Mange ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Europa. 162 av dem kom aldri tilbake. Historiene deres er blant dem som formidles i «Brennpunkt Arkivet», den permanente utstillingen som i dag holder til i Gestapokjelleren.

Flere tusen skoleelever og andre gjester i dag Arkivet hvert år. I kjelleren blir historiene om dem som satt i fangenskap i huset fortalt, for at vi skal lære av og om fortiden og dens betydning for livene vi lever i dag.

«Brennpunkt Arkivet» er basert på ny, oppdatert forskning og gir rom for viktig refleksjon.
Det er også guidet omvisning to ganger hver dag. Utstillingen egner seg best for voksne og barn over 12 år. Et besøk i utstillingen kan kombineres med en kopp kaffe i Arkivets egen Kafé Osmund.