Foto: Vestfoldmuseet

En tidsreise med tog

På Setesdalsbanen får du en reise med historisk sus. Med konduktører i tidsriktige uniformer fra 1800-tallet, damp fra et kullfyrt damplokomotiv, nummerpregede billetter og flotte, nyrestaurerte vogner, som setter deg i den riktige stemningen mens du nyter utsikten til et spesielt vakkert og variert landskapsvernområde.

Turen går fra Grovane til Røyknes, men stopper på forespørsel på Beihøldalen, Kringsjå og Paulen. Går du av på Kringsjå kan du derfra gå en opplevelsestur i en rundt 4 kilometer lang tømmerrenne, med spennende bruer og tunneler på veien. Tømmerrenna som ble brukt til å frakte tømmer forbi de grunne delene av elven, er fredet og satt flott i stand og den ligger nær både fossefall, hengebru og en nedlagt kraftstasjon. Turen passer veldig godt for barn eller for deg som liker fin natur kombinert med litt kulturhistorie.

Setesdalsbanen er én av fem etablerte museumsbaner i Norge. Den spesielle sporvidden på 1067 millimeter var dominerende i landet fram til 1900. Av i alt ca. 1000 kilometers utbredelse, er Setesdalsbanens åtte kilometer det siste strekket som finnes i dag.

Turen på Setesdalsbanen varer i 26 minutter én vei, en passende lengde for små sjeler. På endestasjonen rekker du akkurat en is og en kaffe på stasjonskafeen før toget returnerer.

Setesdalsbanen har også samlinger fra Sulitjelmabanen i nord til Flekkefjord-Egersund i sør. Driften av Setesdalsbanen foregår i et samarbeid mellom Vest-Agder-museet og Setesdalsbanens Venner. Vel verdt et besøk, synes vi.