Tekst og foto: Ingeborg Øien Thorsland

En ettermiddag i Kristiansand fra idylliske Grimsvollen til vakre Odderøya

Da Line Moseid skulle vise sine favorittsteder i Kristiansand til Sørlandssommer, gikk ferden fra koselige bygater og romantiske parker, til varme svaberg i solnedgang.

N abolaget hennes på Grimsvollen, som kun ligger et par kilometer nord for sentrum, ble et soleklart førstevalg og utgangspunkt. Det var helt tilfeldig at Line og familien flyttet til Grimsvollen for fire år siden.
I boligannonsen var det en video som tok oss gjennom hele huset, ut døra, over gata og inn til Birgitte på Grimsvollens kolonial, som smilte til oss med et nybakt brød i hendene. Da var vi solgt, og la inn bud med en gang. Det har vi aldri angret på, smiler Line.

I dag lukter det hjemmebakt pizza i gata. Lines naboer i Grimsvollens kolonial, Eystein Ellingsen og Birgitte Wergeland, gjør i stand til en felles restemiddag. To små kafébord står på gateplan, hvorpå rykende ferske pizzaer plasseres, og får både barn og voksne til å strømme til.
Du skjønner, vi hadde litt surdeig igjen etter helga, så da var det så greit å bruke opp den i dag, smiler Birgitte, mens Eystein serverer.
Åh, denne pizzaen kunne fint blitt servert på en bedre pizzarestaurant, sukker Line lykkelig, og rekker et stykke til sønnen Gabriel (6), som akkurat har kommet hjem fra fotballtrening.

Ungene på Grimsvollen springer inn og ut av hagene, og leker i hele gata, og har bare så vidt tid til å spise. Under bordene og mellom tulipanene som står i full blomst, spaserer kolonialens hvite høner, på jakt etter godbiter.

Fokus på økologisk og kortreist mat

Huset fra 1913 var områdets kolonial frem til midten av 60-tallet. Siden da, og frem til re-åpningen i 2015, var det bare et helt vanlig bolighus. De store utstillingsvinduene og hjørnedøra ut mot gata er bevart i sin opprinnelige form, og er like pene 100 år etter.
Dagens Grimsvollens kolonial er en kombinert kafé og gavebutikk, med åpningstider som er tilpasset Birgitte og Eysteins vanlige jobber. I år har de drevet hjemmerestaurant en gang i måneden, men fra høsten av blir det åpen kafé på fredagene.
Vi har veldig lyst til få til mer regelmessige åpningstider. Tidlig erfaring tilsier at vi fort får stamkunder, og det er så utrolig hyggelig, smiler Birgitte.

Hjemmerestaurant- konseptet som har vært dette året og vil fortsette neste vinter, går ut på at de åpner kolonialen på kveldstid til kunder som har bestilt på forhånd. Menyen blir nøye planlagt etter kundens ønsker, og vertenes anbefalinger.
Da dekker vi på langbordet i kolonialen og serverer både mat og drikke. Vi har fokus på miljø og bærekraft. Både varene vi selger, og produktene vi bruker i matlagingen, er i stor grad kortreiste og økologiske.

Fra frodige Ravnedalen …

Når Line klarer å løsrive seg fra det hyggelige nabolaget sitt tar hun helst en tur i marka. I dag vil hun vise frem Ravnedalen, som bare ligger et lite steinkast unna Grimsvollen.
Ravnedalen en av byens flotteste parker og et av Line favorittsteder. Det var general Oscar Wergeland som plantet de første trærne og bygde et sanatorium i dalen i sin tid. I dag heter sanatoriet Kafé Generalen, og har en liten utescene hvor det arrangeres intimkonserter om sommeren.
Generalens hamburgere er byens beste, og en klar favoritt hos hele familien. Her er det deilig å sitte på lyse sommerkvelder, mens ungene utforsker parken og har massevis av plass å boltre seg på, sier Line.

Lenger inn i dalen ligger det en større amfiscene, hvor musikkfestivalen Ravnedalen Live arrangeres hvert år. Parken er åpen året rundt. Med merkede løyper inn til Baneheia er det også et utmerket startsted for turgåere.

Til lukten av saltvann på Odderøya …

Fra Ravneheia setter vi kursen ned mot byen, nå på sykkel. Vi sykler gjennom Markens, den hyggelige gågata i sentrum av Kristiansand, og videre ned mot fiskebrygga.
Selv på en mandag ettermiddag har sørlendingene funnet veien til de mange uterestaurantene som ligger i kaiområdet. Barn spiser is og mater svanene, og folk handler fersk fisk fra fiskeutsalgene. Vi fortsetter ferden videre ut mot Odderøya. Målet til Line er å finne et svaberg før sola går ned.

Odderøya er en perfekt destinasjon for en badetur eller piknik, og tilbyr fantastisk utsikt over hav og by. Det sentrumsnære friluftsområdet har koselige kaféer, gallerier, museum og en mengde merkede turstier. Både Christiansand Klatreklubb og Kristiansand Kajakklubb har tilholdsted på Odderøya. Mange forbinder nok Odderøya med Quart festivalen som ble arrangerte her på tidlig 2000-tall. Odderøya huser fortsatt noen av Norges flotteste utendørsscener; Odderøya Amfi og Bendiksbukta blir fortsatt brukt til store konserter.

Vi ruller syklene det siste stykket opp til toppen av øya, parkerer syklene og fortsetter til fots ned en smalere tursti. Det er flere enn oss som er ute denne fine vårkvelden. Mange løpere benytter den bratte stigningen til intervalltrening, og i fjellveggen bak oss er det klatrere i full aktivitet.
Nå står sola faretruende lavt, men vi rekker ned til bunnen av bakken og Odderøya Fyr i tide. Hadde det vært helg, og litt tidligere på dagen, kunne vi besøkt fyrets kafé og smakt på den hjemmelagede tomatsuppa og kanelboller. Det får bli neste gang. I kveld er et svaberg og en solnedgang alt vi trenger.

– Nå føler jeg meg litt som en turist i egen by. Dette må jeg gjøre oftere. Neste gang skal jeg ta med kjæresten, og en flaske vin, smiler Line.