Tekst og foto: Marte Østmoe

Dyrene og alt de har å gjøre

Kloke krokodiller, svermende sommerfugler, nysgjerrige aristokrater og et basseng fylt med strandkrabber. Sørlandsbyen har så mye mer enn nostalgiske trebygninger. Hvis du vil komme tett på dyrelivet, må du reise mot sør, – mot Risør.

– Kom, skal vi mate piraja! Det sier Wieger van Brunscho, daglig leder av Risør akvarium. Attraksjonen ligger som en endestasjon av Risør strandpromenade. Om sommeren er det flere hundre innom daglig, men akvariet er åpent året rundt. Og du trenger nok kanskje mer enn ett besøk for å se Norges største hummer, Harald. Navnet fikk hummeren etter en konkurranse, og ble til slutt oppkalt etter både Hans Majestet Kongen, samt hummerens egen fangstmann, Harald Gulestøl.
– Ingen vet sikkert hvor gammel han kan være. En hummer av denne arten kan bli nesten 100 år gammel, forteller Wieger van Brunscho på sjarmerende norsk-nederlandsk.

Fisk som er glad i mennesker

På akvariet i Risør finnes stort sett fisk som svømmer like utenfor kysten. Forskjellen er bare at her kommer vi i nærkontakt med fiskene og kan studere også de artene som ellers lever dypt, dypt der nede eller som ellers nekter å bite på en krok. Rognkjeksen er et eksempel, Håvalen et annet. Wieger van Brunscho er ivrig med å dele ut et hefte med maritim Quiz. Spørsmålene her engasjerer selv de eldste barna, men stamgjesten Cecilie, som kan alt på rams, vil heller sitte ved ”bryggekanten” og fiske småkrabber.
En sjans i havet
Alle akvarier i lokalet holder saltvann. Unntagen ett. Bak glasset med de lumske fiskene piraja, er det ferskvann. Wieger van Brunscho forsikrer oss om at disse fiskene ikke finnes i badevannet på utsiden.
– Det er ikke sikkert de er like farlige som ryktet skal ha det til, men vi trenger ikke ta noen sjanser, sier han og smiler lurt: – Vi er jo glade i disse pirajaene, men de kan nok også bli glade i oss, men da på en helt annen måte.

Apestreker og kjempeslanger

En halv times kjøring fra Risør sentrum, ved Brokelandsheia langs E18, venter flere eksotiske møter. Ved inngangen venter et fantastisk eksemplar av den svært truede arten cubakrokodillen. Dyrehagen er bygget slik at den mest mulig ligner på en ekte regnskogen i sør- og mellom Amerika. Her finner vi 170 ulike plantearter, der i blant vår kjære kakaoplante, papaya og mangotrær, og under oppholdet må vi snike oss mellom bregner
og siv, noe som er spennende for små og store.