Tekst: Inger Marie Spange Foto: ¨Vest-Agder-museet

Kristiansand i gode, gamle dager

Vil du kjenne litt på hvordan det var å leve på 1600-tallet? Uten vinduer, med et hull i taket der røyken kan slippe ut? Eller vil du gå i en ‘ekte’ bygate fra 1800-tallet og kanskje prøve ut lekene de hadde den gangen? Da må du ta turen innom Kristiansand Museum, som har mye moro å by på for ungene.

Kristiansand Museum er Sørlandets største kulturhistoriske museum. I Friluftsmuseets ‘Bygada’ kan du gå mellom gamle byhus, som en gang sto i Kristiansand sentrum. Her finner du for eksempel urmaker, blikkenslagerverksted, en gammeldags krambod og et herskapelig hus med tilhørende paviljong. I Paviljongen ligger også museets kafé som selger nystekte vafler med brunost, norsk seterrømme og syltetøy, samt is, brus og kaffe.
– På Setesdalstunet kan du få guidet tur inn i årestuen fra ca. 1650, og et hus fra tidlig 1800- På Vest-Agder tunet kan du blant annet se en komplett gård fra Eiken fra 1869, utdyper Inger Marie Pedersen, markedssjef ved Vest-Agder-museet, som Kristiansand Museum er en del av.
– Du finner også en miniby med bygningskopier fra slik Kristiansand så ut tidlig på 1900-tallet her, sier hun.
– Jeg var litt skeptisk til å ta med meg seksåringen til et museum med masse gamle bygninger, skriver bergenske Kristin på Tripadvisor.
– Men jeg tenkte det var verdt et forsøk. Og ikke bare likte hun det, hun elsket det og ville ikke dra derfra, sier hun.

Lek med gamle leker

– Barna synes det er moro å oppleve hvordan Kristiansand var i gamle dager. Her kan de også spille gamle spill og leke med treleker ute på plenen, prøve rokkering eller kaste på stikka. De har et stort område å boltre seg på og de kan være med å mate hester og sauer. Vi har barneaktiviteter hver eneste dag i høysesongen og programmet finner du på nettsidene våre. I sommer vil det også gå et skuespill som heter ‘Ola på tunet’ som handler om hvor travel bonden er med innhøstingen, men det kan hende han får litt uventet hjelp, avslutter Inger Marie Pedersen med et lurt smil.