Foto: Linn Maria Larsen/Katrina Flett Gulbrandsen

OPPLEV HISTORIEN I AUTENTISKE OMGIVELSER

Under andre verdenskrig var Arkivet politistasjon og forhørslokale for det tyske
sikkerhetspolitiet. I dag er bygningen et fremtidsrettet minnested. Hos ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter kan du få se, høre og oppleve historiene til dem som fikk kjenne årene i krig på kroppen.

Gestapo-hovedkvarteret på Sørlandet

Flere tusen sørlendinger ble arrestert av Gestapo i løpet av krigen, mistenkt for å drive motstandsarbeid. Flere hundre ble utsatt for grov, systematisk tortur. Mange ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Europa. 162 av dem kom aldri tilbake. Historiene til disse menneskene er blant dem som formidles i «Brennpunkt Arkivet», den permanente utstillingen som i dag ligger i kjelleren hvor Gestapo holdt til under krigen.

Utstillinger om krigshistorien

I «Brennpunkt Arkivet» formidles historien om okkupasjon, motstand, samarbeid og fangenskap på Agder i perioden 1940-45. Flere tusen nordmenn, rundt 730 fra Agder, ble sendt til tukthus, fengsler og konsentrasjonsleirer i utlandet. De fleste av disse var «Nacht und Nebel»- fanger. Det var fanger skulle isoleres fra omverden og forsvinne sporløst. Historien deres løftes frem i utendørsutstillingen «Fanger i natt og tåke».

I «Tomrom» er det historien om Edith Reichwald og hennes familie som blir fortalt. Mor, far og barn i den lille familien Reichwald var blant de mange jødene som mistet livet i Auschwitz. «Krigsseilere i en global krig» handler om krigsseilernes betydning under andre verdenskrig, om forsøkene på kontakt med familiene hjemme – og om tiden i fangenskap.

Det viktige minnestedet

Under krigen ble det gule bygget i Vesterveien 4 et symbol på menneskeforakt og tortur. I dag er det tidligere Gestapo-hovedkvarteret et sted hvor viktige deler av vår felles historie formidles og skaper rom for ettertanke og forståelse.

Sommeråpent

1. juli–22. august
Tirsdag-Lørdag:10–16
Søndag: 12.00-16.00
Daglig guidet omvisning i «Brennpunkt Arkivet
Norsk kl.12.00
Engelsk kl.14.00
Adresse: Vesterveien 4, 4616 Kristiansand Tidspunkt for besøk i utstillingene og omvisning bookes via
www.arkivet.no