Foto: Inger Marie Spange

En tidsreise i 3 epoker

Huset er bygget over tre århundrer. De to eldste bygningene ble innlemmet i Johannes Nicolai von Klöckers privatbolig da han bygde denne i 1826. Den fremste, synlige delen av trebygningen er oppført i empirestil og er tydelig preget av byggestilen i København. Her finnes møbler fra 1800-tallet. De bakerste delene av huset er fra 1600-tallet. I dag er det et museum som viser hvordan en velstående borgerfamilie levde på den tiden.
Karin er vår guide og leder oss opp de skjeve og knirkete trappene. Det første rommet er røkerommet, for slike rom hadde man på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Vi går videre inn i finstuen. Hvert eneste rom bringer deg tilbake til en annen æra av Arendals historie
– Det er et butlerspeil, peker hun. Det er formet slik at man kan se hele rommet, slik at tjenerfolket kunne holde oppsyn med vertskapet, selv med ryggen til.
Vi går over i bryggerhuset med bakerovn.
– Første lørdag i hver måned er det vanligvis salg av husets ovnsbakte brød i kramboden, forteller Karin.
Videre inn i bakgårdsbygningen er to rom innredet som ‘Matrosens hjem’.
– Dette er en leilighet som viser hvordan en sjømannsfamilie bodde på 1860–70-tallet.
Leiligheten er ikke stor, men rommer møbler, kjøkkenartikler og artefakter som kunne tenkes å tilhøre en sjøfarer. Som krokodillen på kommoden, et ganske eksotisk innslag i Norge på den tiden, vil vi tro.

Fakta
I første etasje finner du apotek og krambod. I kramboden kan man kjøpe lokalhistoriske hefter og bøker, gammeldagse drops, hjemmelaget syltetøy, postkort med lokale motiver m.m. I stuene er det også en utstilling av klær fra 1860 og utover. I tredje etasje er det en flaskeskutesamling.