Foto: Vest-Agder-museet

Museumssommer på Lista

Lista Museum ble grunnlagt i 1921 og er kanskje mest kjent for Norberg fort, men museet har mange spennende besøksmål i Farsund kommune.

Nordberg fort

Kystfortet fra andre verdenskrig er i dag Norges best bevarte i sitt slag. I de tyske brakkene har tiden stått stille siden 1945, og her får du et nært innblikk i krigshverdagen på Lista.

I et nytt formidlingsbygg kan du besøke «Vikingteltet», en interaktiv og familievennlig utstilling hvor barna kan leke og lære samtidig, mens du på Kaperloftet får innblikk i en annen tidsepoke. «Krig og kapertid» forteller om napoleonstiden, en tid da det blant annet ble bedrevet sjørøveri med kongelig tillatelse på Lista.

I Brakke 4 kan du i sommer oppleve kinesisk samtidskunst i kombinasjon med gammelt tradisjonshåndverk. Her finner du også museets samling av Mathias Skeibroks skulpturer, en av Norges største kunstnere som vokste opp et steinkast unna.
Nordberg fort ligger i et vakkert turterreng, og de gamle løpegangene leder ut til kanonstillinger med fantastisk utsikt over Listalandskapet. Fra fortet er det bare en kort tur ned til Pennefeltet, hvor du kan se flotte helleristninger fra bronsealderen.

Østhassel redningsstasjon

Redningsstasjonen fra 1892 er landets eneste som er bevart med sitt originale inventar. Her kan besøkende se nærmere på utstyret som ble brukt før i tiden, blant annet et rakettapparat og en gammel redningsstol. Stasjonen ble nedlagt i 1972 og ble fredet av Riksantikvaren i 2009. Stasjonens har også en liten utstilling som forteller historien om Listas farlige kyst og om mennene som gjennom hundre år reddet liv ved å sette sitt eget i fare.

Andre steder verdt et besøk:

Listeskøyta Kystkultursenter: Senteret holder til i et gammelt båtbyggeri i Borshavn og forteller historien om Listas lange tradisjoner for båtbygging, kystfart og fraktefart. Utstillingens stolthet er listeskøyta «Linda.» På senteret kan besøkende også lese historien om en dramatisk flukt fra Norge til Skottland under andre verdenskrig, samt se den lille fluktbåten som ble brukt. En del av utstillingen er viet til spennende vrakfunn som er gjort av lokale dykkere i farvannet rundt Lista.
Midthasselhuset: En perle på friluftstunet i Vanse.
Åptahuset: Et vakkert gammelt skipperhus fra 1750-tallet som i dag står på Spindsodden i Farsund. Hetland skolemuseum: En av landets eldste landsskoler som fremdeles står.